Konstruktiv feedback

Stærkt inspireret af de en del aktuelle debatter på forskellige sociale medier, så har jeg besluttet at skrive et indlæg omkring konstruktiv feedback.

Som fotograf og kursusholder så møder jeg en masse mennesker som forventer at jeg giver feedback til deres billeder, og det gør jeg for det meste også gerne, da det med billeder og foto interesserer mig ret meget 🙂 Fælles for det feedback jeg giver, er at jeg prøver at bruge nogle forskellige teknikker til at give feedback. En af mine foretrukne er: “Bedstemors Lov”

Bedstemors lov er en model for at give feedback, og er bygget på den simple måde at den i sin grundform består af 4 punkter. Som navnet nok antyder, så er modellen stærkt af vores allesammens søde bedstemor.

Bedstemor vil jo gerne det bedste for sine kære, og derfor er hun også frisk til at rose folk.

Ros er med til at forstærke de gode ting i det arbejde som der bliver givet feedback til. Ros giver selvtillid til modtageren, da opfattelsen gerne skulle være at der er rigtigt mange ting der virker i det man får feedback til. Derfor indholder bedstemors 3 punkter med ros, hvor man fokusere på de ting der virker i det man giver feedback til.

Men bedstemor vil jo gerne have at folk bliver endnu bedre, så derfor afslutter hun oftest med en udfordring, formuleret så man kan arbejde med det. Det kunne være at man gerne ville have en person til at gøre et billeder skarpere, det kunne man formulere således: “Jeg tror dit billede kunne blive endnu mere spændende, ved at prøve at arbejde med skarpheden og fokus på det motiv du fotograferer. ”

Så bedstemors lov er altså bygget op således:

  1. Ros
  2. Ros
  3. Ros
  4. Udfordring

 

Der findes selvfølgelig forskellige bøjninger af modellen, f.eks hvor man har 2 roser og 2 udfordringer.

Min erfaring er at folk har nemmere ved at tage denne form for feedback til sig og arbejde med det, så de kan blive endnu bedre til det der bliver givet feedback til. Som feedback-giver føler jeg, at det giver mere for mig at jeg kan se at de folk jeg giver feedback til udvikler sig, og bruger det jeg giver dem.

Jeg prøver i så stor udstrækning som muligt at benytte denne model, når jeg giver feedback til folk i en eller anden sammenhæng, og det virker!

Hvordan giver du feedback?