Studie eller lokation?

Indrømmet! Jeg har ikke noget studie. Betyder det så at jeg ikke er seriøs fotograf?

Nej, det synes jeg faktisk ikke. Derfor kigger jeg i denne post lidt på fordele og ulemper ved studie og location fotografering.

Studie

For:

  • Kontrollerbare omgivelser, ikke nogen sol at slås med.
  • Mere privatliv – det er ikke alle der kan lide opmærksomheden når man befinder sig ude i offentligheden
  • Når først tingene er sat op, så kan du fokusere på dit motiv

Imod:

  • Studiebilleder kan hurtigt blive ens, hvis du ikke har nogle ideer til at peppe det hele op med.
  • Det kan være svært at få folk til at slappe af i et miljø som de ikke kender, og som er fyldt med lamper, baggrunde, rekvisitter osv.

Lokation

For:

  • Lokationsbilleder tilbyder en mere skræddersyet service, som kan indeholde kundens individuelle stil. Lokationer kan være i byen, på landet, formelt eller afslappet.
  • For kunder som har svært ved at slappe af foran kameraet, så kan lokationen være med til de kan glemme dig og slappe af. F.eks.  i hjemmet
  • Du behøver ikke at mange ideer til lokationsfotografering, da du oftest bare skal fange de specielle øjeblikke der opstår.

Imod:

  • Din opmærksomhed kommer på prøve. Du skal ha fokus på kunden, kameraet, solen, vejret osv…
  • Alle mennesker er nysgerrige. Du kan godt opleve folk stopper op og står og kigger hvad der sker. Dette kan godt være distraherende for både kunden og dig.

Konklusion

Jeg foretrækker helt klart at fotografere på lokationer. Det er det der udfordrer mig mest, men jeg synes også at det er de billeder der bliver mest levende. I min optik, kan studiebilleder hurtigt blive kedelige og ens, det sker aldrig med lokationsbilleder, da lokationen hele tiden ændrer sig.

At jeg næste udelukkende laver lokationsbillleder betyder, at når jeg møder op på en lokation, så er jeg rigtig god til at finde nogle gode muligheder. Det er noget jeg øver mig på hele tide, også selvom jeg ikke er ude at fotografere.

Jeg arbejder altid med mine Speedlight enheder, de er små og mobile, og kan placeres hvor som helst, og så giver de mig det lys jeg behøver.

Men… når alt kommer til alt, så ville jeg også gerne have muligheden for at lave studiebilleder, for her i vinterperioden er det lidt koldt at fotografere udenfor og der er nogle teknikker som er nemmere at afprøve i et studie.

Hvad foretrækker du? Studie eller lokation?
Som fotograf eller kunde?