8 Spørgsmål du skal stille, før du hyrer en fotograf

Alle med et digitalt spejlreflekskamera og en hjemmeside kan kalde sig fotografer, undertegnede inklusiv. Men overvej følgende spørgsmål, før du hyrer en fotograf til at fotografere dit bryllup, dine børns konfirmation eller dine portrætter.

1. Ser fotografen professionel ud?
Dukker han op iklædt en abekostume, eller formår fotografen at falde ind i mængden. Det sidste du ønsker dig til dit bryllup, er en fotograf i skrigende gult jakkesæt, som springer rundt og laver lyde. En fotograf skal være i stand til være passende klædt på til arrangementet.

2. Har fotografen lavet noget lignende før?
Selvom det er ok, at ansætte en fotograf som kan mange forskellige ting, istedet for en der kun kan bryllupper, eller kun portrætter, så vær sikker på at fotografen har lavet noget lignende før.

3. Kan du lide fotografens portfolio?
Selvom fotografen har et godt ry, så er det vigtigt at du kan lide de billeder fotografen har i sit portfolio. Hvis du ikke kan lide billeder i portfolioet, så kan du sikkert heller ikke lide de billeder han laver til dig.

4. Stiller fotografen dig spørgsmål, der viser forberedthed?
En god fotograf vil typisk stille dig ligeså mange spørgsmål, som du stiller ham. Det er et tegn på at fotografen forbereder sig til dine billeder. Han skal stille spørgsmål angående stil, hvilken type billeder du ønsker. Han skal også se lokationen, før fotograferingen, og overveje tidspunktet i forhold til direkte sollys og skygge.

5. Gør fotografen hvad han kan for at få det rigtige billede eller ordner han det i photoshop bagefter?
Lige meget hvad man siger, så er det vigtigste at få det rigtige billede i kameraet fra starten af. Hvis alt skal rettes i photoshop bagefter, så risikere du at miste detaljer i kjolen eller andre steder på billedet, fordi billeder er overbelyst eller underbelyst.

6. Har fotografen det rigtige udstyr?
Har fotografen et backup kamera? Har han det rigtige lys med? Har han ekstra batterier, hukommelseskort osv.. Spørg ind til det, så du ikke risikere at fotografen ikke kan arbejde, fordi der ikke er mere strøm på blitzen eller hukommelseskortet er fuldt.

7. Stemmer fotografen referencer?
Spørg ind til referencer, og ikke kun hos fotografen. Kontakt hans referencer og spørg dem om de var tilfredse med fotografen. Blev det leveret til tiden? Vil de bruge ham igen?

8. Har du råd til det?
Vi har alle et budget, men prisen er ikke vigtig før du har fundet ud af at fotografen kan håndtere opgaven. Men husk du ansætter en fotograf til typisk at dokumentere et “once in a lifetime” arrangement, så undgå at købe den billigste løsning, men vælg den bedste du har råd til

——-

Jeg kan svare på alle ovenstående spørgsmål, når nogen kontakter mig.

Kan du?