Workflow Del1 – Import og struktur

Jeg er blevet inspireret af en af mine læsere til at skrive om, hvordan jeg håndtere mine billeder fra kamera til print. Jeg har derfor valgt at lave en lille række af indlæg der beskriver de forskellige trin i processen.

Del 1 kommer til at handler om import af billeder fra kameraet og mappestruktur på computeren.

Jeg bruger pt. Adobe lightroom 3.0 Beta, til at håndtere billeder og til langt det meste redigering af billederne. Du kan finde beta’en her eller en trial af version 2 her

Først lidt om min datastruktur:
Adobe lightroom er installeret på min primære disk i computeren (Intern Disk 1)
Alle lightroom data gemmes på min min sekundære disk i computeren (Intern Disk 2 – 500GB)
Den daglige backup sker til min USB Disk (USB Disk – 1TB)
Den ugentlige backup sker til mit NAS (NAS Disk > 1TB)
Min import af billeder foregår til Intern Disk 2 og backup til USB Disk
Import
Ved import af billeder fra kameraet bruger jeg følgende indstillinger:

Jeg importere mine billeder fra mit hukommelseskort til min interne disk, derudover laver jeg en sekundær kopi til min USB disk. Jeg har sat lightroom op til at generere 1:1 preview, så jeg ikke skal vente på dette, når jeg sidder og redigere billederne.

Så går jeg i gang med redigering af billederne og ender typisk ud med et par stykker der kan bruges. Selve workflowet i redigerigen, vil jeg vende tilbage til i et senere indlæg.

Når jeg har fundet de billeder jeg skal bruge, enten til print eller web, så eksportere jeg dem fra lightroom. Til web eksporterer jeg i Jpg format og med følgende indstillinger:

Altså 800px på den lange kant og 200 dpi, og 100% jpg kvalitet og til en mappe der hedder “Internet”. Derudover så sætter jeg altid vandmærke på, når jeg eksportere til web. Bare en lille sikkerhed 🙂

Til print er det lidt forskelligt hvilke indstillingerne jeg bruger. Nogen skal ha det i jpg, andre i tiff-format, men generelt er det i fuld opløsning og med 300dpi. Generelt eksportere jeg til en mappe jeg har kaldt “Full JPG”, derunder kan jeg godt oprette mapper med mere beskrivende navne, f.eks. Dorthe og Allans Bryllup.

Jeg håber det gav et lille indblik i hvordan jeg håndtere mine billeder, fra kamera til medie. Har du nogen kommentarer til mit indlæg, eller spørgsmål, så skriv endelig.